4 filiżanki kawy dziennie mogą zmniejszać ryzyko nawrotu raka jelita grubego i śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny o 30 procent

Naukowcy z Wageningen University w Holandii przeprowadzili badanie mające na celu ocenę związku między spożyciem kawy a nawrotem raka jelita grubego (CRC) oraz śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny. Badanie skoncentrowało się na pacjentach z rakiem jelita grubego z prospektywnej kohorty badania COLON w Holandii, obejmującej 2113 pacjentów zdiagnozowanych między sierpniem 2010 a lutym 2020 roku. Badanie wykluczyło osoby z niepełnymi informacjami na temat spożycia kawy oraz pacjentów z nowotworem jelita grubego w IV stadium. Po uwzględnieniu tych kryteriów próba liczyła odpowiednio 1708 uczestników do analizy nawrotu nowotworu i 1719 uczestników do analizy śmiertelności z wszystkich przyczyn.

Naukowcy ustalili, że spożycie kawy w ilości powyżej 4 filiżanek dziennie w porównaniu z mniejszym spożyciem (poniżej 2 filiżanek dziennie), wiązało się z niższym o 32 proc. ryzykiem nawrotu raka jelita grubego. Podobnie, spożycie kawy powyżej 4 filiżanek dziennie związane było z niższym o 29 proc. ryzykiem śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny w porównaniu z mniejszym spożyciem tego napoju. Analiza kształtu litery U sugeruje optymalne spożycie kawy w zakresie 3-5 filiżanek dziennie, wskazując najniższe ryzyko przy 4 filiżankach dziennie.

Wyniki badania opublikowani w czasopiśmie "International Journal of Cancer":

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.34879